İçinde yaşadığımız mekânlar bizleri ifade eden çizgiler taşır. Seramik kaplama malzemelerini tercih etmekle, yaşam alanlarınızda uzun yıllar göz önünde olacak, estetik, hijyenik, yüksek mukavemetli ve yapı ile eşdeğer ömürlü, yani; hesaplı bir tercih yapmış olacaksınız. Sizlere seramik kaplama malzemelerinin uzun süreli ve problemsiz kullanımı için bazı ipuçları vermek istiyoruz.

KARO ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ ?
Seramik karo seçiminde, estetik olarak zevkinize hitap eden bir ürün olmasının yanı sıra ürünün, yukarıda sözünü ettiğimiz fonksiyonel özellikleri de göz önüne alınmalıdır. Seramik karolar, “Yaşam alanlarımıza kattığı hijyen, estetik ve izolasyon özellikleri ile şık ve ışıltılı görünüm gibi pek çok nedenden dolayı en ideal kaplama malzemesidir” diyebiliriz. Seramik karolar sağlamdır ve bakım gerektirmez. 

Siparişinizi verirken, ihtiyacınız olandan birkaç kutu fazla sipariş vermenizi öneririz. Böylece, yaşam alanlarınızda ileride doğabilecek tamirat ihtiyacı ardından, kaplama malzemesinin bölgesel yenilenmesi için aynı karoları kullanabilirsiniz. Siparişiniz elinize ulaştığında ürünleri bizzat kontrol ediniz. Ambalaj üzerindeki renk ve boyut kodlamaları aynı olmalıdır. Ürünlerin ambalajlı ve sağlam olduğundan emin olunuz. Ürünlerinizi paletli yerine kutu bazında nakledecekseniz, kutuların nakliye aracına paletteki gibi dik dizilmesine ve sabitlenmesine dikkat ediniz. Aksi halde kırılmalar olabilir. 

Yaşam alanlarınıza beğendiğiniz karonun döşenmesinden önce, bu karonun uygulamasını bilgisayar ortamında, 3 boyutlu programımızı
kullanarak görebilir, farklı uygulamaları deneyebilir veya diyagonal döşeme, düz döşeme gibi daha önce yapılmış uygulamalara ulaşabilirsiniz. 

Karo uygulamalarını alanında uzman kişilere yaptırınız. 

HANGİ SERAMİK NEREDE KULLANILIR?
Seramik karo uygulamasında en önemli kriterler, aşınma değeri ve kaymazlıktır. Estetik özelliği bu başlık altında düşünmezsek, öncelikle karonun ayakkabı ile yürünen ve dış ortama açık bir zeminde mi kullanılacağı yoksa ev içerisinde mi kullanılacağı önem taşır. 

Karolar ev içerisinde kullanılacak ise aşınma riski yok denecek kadar azdır. Ev içerisinde kullanılacak karolar, zeminin ıslak veya kuru olmasına bağlı olarak kayma derecesi göz önüne alınarak değerlendirilebilir. Ülkemizde banyo zemininde kayarak düşme sonucu sakatlanmalar azımsanmayacak kadar çoktur. Özellikle ilerleyen yaşlarda bu durum büyük sorun yaratır. Bu nedenle ıslak zeminlerde kullanılacak karoların mat olması bir avantaj sağlar. Antislip ürünler de tercih edilebilir. Ancak ıslak zeminler için parlak karo beğenilmiş ise kaymayı önleyici paspas kullanımı gibi başka tedbirler düşünülmelidir. 

Karolar ayakkabı ile yürünen bir zemine döşenecek ise aşınma riski artar. Bu artış kullanım alanına göre değişir. Bir okuldaki aşınma ile fotoğrafçı dükkânındaki aşınma farklı olacaktır. Aşınma, bizim yükümüz ile kum tanecikleri gibi ayakkabılarımız altındaki aşındırıcı mineraller bir araya geldiğinde oluşur. Küçük çizilmeler ile başlayan aşınma, parlak yüzeylerde zamanla matlaşmaya doğru gider. Bu nedenle alınacak karo, insan trafiğinin yoğun olduğu ve aşınma ihtimali yüksek bir zemine döşenecek ise mutlaka aşınma sınıfı sorgulanmalı ve ürünün alındığı yerden veya firmamızdan bilgi alınmalıdır. Direkt dış ortama bağlı ve ayakkabı ile yürünen mekânların girişinde paspas kullanılması da aşınma riskini azaltacaktır. 

Yukarıda temel kriterleriyle özetlediğimiz bu konu aslında çok farklı kullanım alanları ve ihtiyaçlara göre çeşitlenebilmektedir. Daha detaylı bilgi ve uygulamalar için lütfen bizi arayınız. 

DIŞ CEPHE VE ZEMİNLER
Dış cephe ve zemine döşenecek karolar, düşük su emme değerine sahip olmalıdır. Kullanılan yapıştırıcı, sıcak – soğuk farkları tolere edebilecek esneklikte olmalıdır. Bu açıdan Granit Yapıştırma Harcı kullanmanızı öneririz. Kullanılan derz de aynı şekilde esnek ve su yalıtım özelliğine sahip olmalı ve karonun alt kısmına su geçmesini engellemelidir. Kalekim Ultra Fuga Silikonlu Drez Dolgu , bu açıdan en iyi sonuç alacağınız bir üründür. 

İMALATHANE, FABRİKA VE ATÖLYE ZEMİNLERİ
Bu tip yerlerde kullanılacak karolar, diğerlerinden farklı olarak daha yüksek yüklere maruz kalırlar. Ayrıca ortamda kullanılan kimyasal malzemelere daha dayanıklı olmaları istenir. Bu tipteki alanlara  Çanakkale Seramik 14 mm kalınlığındaki Antiasit ürünlerini öneririz. Bu malzemelerin uygulamasında da yüksek yüklere dayanabilecek elastik granit yapıştırıcıları tavsiye ederiz. Karoların altları kesinlikle boş kalmayacak şekilde döşeme yapılmalıdır. Kullanılacak derz, mekânın özelliğine göre epoksi bazlı veya normal elastik derz olabilir. 

Seramik karolar diğer kaplama malzemelerinden farklı olarak bakım gerektirmez. Temizliğinde kullanılan kimyasal maddelerden etkilenmez. Asidik temizleme malzemeleri karoya değil derz dolgulara zarar verebilir. 

Karoyu döşeyeceğiniz yer bir hastane, market, restoran veya okul ise daha çok aşınmaya maruz kalacaktır. Bu tip mekânlarda kullanılacağı alana göre karoların aşınma sınıfı minimum dört olmalıdır. Her ürünün aşınma sınıfı farklıdır, en yüksek sınıf beş, en düşük ise birdir. Ürünlerin aşınma sınıfları kataloglarda, her ürün fotoğrafının yanında yer alır. Detaylı bilgi kataloglarda yer almaktadır. Lütfen bayilerimizden veya fabrikamızdan danışmanlık hizmeti alınız. 

SU HAVUZLARI
Su depolama veya yüzme amaçlı havuzlarda  pera seramik ve çanakkale seramik ürünlerini rahatlıkla kullanabilirsiniz. Tüm ürünlerimiz yüzme havuzu kimyasallarına dayanıklıdır. Ancak donma riski olan yerlerde duvar karosu kullanılmamalıdır. Havuzlar, dolu iken karoların yüzeyi yönünde, boş olduğunda ise ters yönde basınca maruz kalır. Karolar bu basıncı kolaylıkla taşıyabilir. Burada önemli olan yapıştırıcı ve derz dolgudur. Kullanılan yapıştırıcı ve derz, bu basınç hareketlerini tolere edebilmelidir. 

SERAMİK TÜRLERİ NELERDİR?
Kaplama malzemesi olarak kullanılan seramik karoları, seramik pazarında üç gruba ayrılarak isimlendirilir: 

Duvar Karosu (Fayans)
Adından da anlaşılacağı üzere duvar kaplamalarında kullanılmak üzere üretilir. Bisküvi kısımlarının su emme kapasitesi yüksektir, yani gözeneklidir. Bu özelliği sayesinde duvara iyi tutunur ve düşük yoğunluğu sayesinde daha düşük düşey yük oluşturur. Yer karoları kadar yük taşıma kapasiteleri yoktur. Bu nedenle yere döşenmezler. 

Yer Karoları
Su emme değerleri oldukça düşüktür. Bu daha yüksek yoğunluk ve daha yüksek yük taşıma kapasitesi anlamına gelir. Yere de, duvara da döşenebilirler. 

Porselen Karolar
Porselen karolar, seramik karo pazarında granit olarak da anılır. Sırlı ve sırsız olarak ikiye ayrılırlar.Sırsız olanlar mat ve parlatılmış olarak satılabilir. Sırsız olan karolar, yüzeyi sır dediğimiz camsı tabaka ile kaplı olmadığı için leke tutmaya karşı hassastırlar. Seramiksan’da üretilen sırsız ve parlatılmış porselen karolar, yüzeylerindeki özel bir nano uygulaması ile bu problemi de ortadan kaldırmaktadır. 

PARLAK GRANİTLER ÇİZİLİR Mİ?
Tüm parlak cisimler, çizilmeleri daha çok belli eder. Yer kaplamalarının çizilmeleri ve aşınmaları, kullanıldığı ortama bağlı olarak değişir. Direkt dış ortam ile bağlantısı olan bir iş yerinde parlak ürün kullanılmış ise giriş kısımlarında çizilme ve aşınma belirgin olabilir. Bunu engellemek için, bu tür mekânların giriş kısımlarında geniş ve dişli paspas kullanılması önerilir. 

GRANİT KARO UYGULAMASINDA ÖZEL BİR YAPIŞTIRICI KULLANMALI MIYIM?
Granit uygulamalarında, bu karolara özel yapıştırıcılar kullanılmalıdır. Bu ihtiyaç noktasında  Kalekim yapıştırma harçları önerilir. Alttan ısıtma yapılacak ise lütfen bize danışınız.